Close
54748252d661a[1]

Jag och min kollega Erik Fnattenbratt bestämde oss för att testa den så omtalade populärkulturen och hamnade på Sergels biograf. Att hyra en hel salong kostar inte mer än 25 röda och vi slog oss ned i varsin ända av mellersta raden. Det visade sig att en ny version av Star Wars hade premiär, vilket gjorde oss mycket förnöjda eftersom vi alltid siktar mot astronomiska höjder.

Detta var alltså ingen pjäs i vanlig ordning men effekterna var faktiskt bättre än på Kungliga Teatern. Så fascinerad var Fnattenbratt av dokumentären att han bestämde sig för att inhandla några souvenirer från originalproduktionen som lyckligtvis auktionerades ut runt om världen. Här är en lista på roliga fynd:

Lasersvärd – I en galax för länge sedan som uppenbarligen ska ha funnits många ljusår bort använde man inte hagelgevär från Fabbri, här dominerade lasersvärden godsen. Den underhållande underklassrebellen Luke Skywalker använde ett speciellt sådant som gick på aktion 2008 till en ovårdad amerikan för $240.000. Jag vet att min lillebror Douglas skulle tycka den var underhållande så vi erbjöd ägaren en 200% värdeökning på hans investering om den levereras inför julhelgen.

I videoupplagan som går vid namnet Star Wars: Episode IV krockar ett rymdskepp kallat TIE-figher med den stiliga monarken Darth Vader utanför hans semesterhem ”Dödsstjärnan”. Modellfarkosten såldes just för $402.000, en spottstyver säger ni, men min gode vän Claus von Reich har en hund som älskar tuggleksaker i plast, och för honom blir denna mycket värdefull.

Actionfigur kallad ”Jawa”, troligtvis en av nyckelkaraktärerna i dokumentärserien som pågått enda sedan 1977! Dessvärre fanns hela 5 andra exemplar i världen, varför priset landade på smärre $16.000

Autentisk Chewbacca mask – Bars av Peter Mayhem i första Star Wars filmatiseringen och klubbades hem för $140.000. Även denna finns dessvärre i svindlande 5 ytterligare upplagor. Vi har bett vår agent leta reda på och förstöra kopiorna.

När George Lukas på nära håll filmade det dramatiska rymdfenomenen använde han en Panavison PR 35mm. Tydligen var just denna relik vida eftertraktad och ett budningskrig förde upp priset till $625.000, 3 gånger mer än utgångspriset, men det var det värt!

 

...
Annons

Ledarskribent

Erik Fnattenbratt

Ludwig Von Kanegrip

Elvira Silverspade