Close
The-Car-Crash-short-second-life-of-bree-tanner-13764313-2560-1703

Du glider runt i city körandes din sprillans nya Bugatti, plötsligt plingar det till i mobilen. – Vem kan det vara? frågar du dig själv. Frestelsen är för stor och du sträcker dig för att se vem det är, innan du vet ordet av har du plöjt in i en samling medelklassmedborgare.

Chocken är total. Sirenerna närmar sig och paniken skjuter ut i kroppen som korken på en flaska Brut Cristal. – Vad ska jag ta mig till? Hur ska jag komma undan på lindrigast sätt?, är frågor som etsat sig fast i huvudet.

Nu verkar det som att de som är gjorda av pengar har en livlina att plocka fram vilket brott de än gjort sig skyldiga till, enda kriteriet är att det måste kunna ursäktas med dåligt omdöme; livlinan kallas Affluenza (bratsjukan).

Vad är affluenza?

Affluenza är ett mentalt tillstånd som uppstår när personen under sin uppväxt blivit så bortskämd att individen inte behövt utveckla ett konsekvenstänkande, och därför inte kan beskyllas för sina handlingar då det är personens ”tillstånd” som orsakat oförmågan att fatta rationella beslut.

Fallet Ethan Couch

Ethan Couch 16 och 19
Ethan Couch, pojken som fått smeknamnet AffluenzaKid

Ethan Couch var 16 år när han satte sig bakom ratten efter att han druckit rikliga mängder alkohol. Ett beslut som kom att kosta 4 personers liv efter att han väjt in i en samling människor.

Enligt försvarsadvokaten led den unge mannen av affluenza och där av begrep han inte vilka konsekvenser det kunde få om han satte sig bakom ratten den kvällen.

Ett försvar som verkar ha bitit då Ethans straff landade på 10 års villkorlig dom. Ett minst sagt generöst straff efter att ha haft ihjäl 4 medelklassmedborgare.

Enbart giltigt en gång

Nu kanske du tänker att du kan komma undan med vad som helst? Tyvärr är det inte riktigt så. Affluenza kortet kan bara användas vid ett illdåd.

Detta tydliggörs efter att Ethan blivit påkommen som minderårig dricka alkohol, något som bryter mot hans villkorliga dom. För hans del väntar nu ett långt fängelsestraff, men dessförinnan hade han och hans familj varit på flykt från myndigheterna.

De återfanns senare i Mexiko där Ethans affluenza uppenbarligen gjort sig påmind då han ska ha spenderat dagarna med att inta droger, sällskapa med  prostituerade och allmänt svineri.

Så gott folk, ni kan enbart skylla era illdåd på affluenza en gång, återfallsförbrytare får ni räkna med att skaka galler (tillsammans med Ethan Couch) istället för champagne flaskor.

Källa :
...
Annons

Ledarskribent

Erik Fnattenbratt

Ludwig Von Kanegrip

Elvira Silverspade