Close
msnbc-3-sleeping-on-the-job

Är du liksom vi trötta på att dessa arbetare måste sova? Förvisso håller gnällspikarna på att bytas ut mot effektiva robotar som kan jobba 24 timmar om dygnet. Men snart kan också människan närma sig dessa arbetstimmar.

Om man ska tro forskare kommer vi inom loppet av 20 år uppfunnit något som reducerar mängden tid vi behöver sova varje dag till en bråkdel av de – i snitt 8 – timmar vi ligger medvetslösa varje dygn.

Militären har länge försökt utveckla teknik för att styra sömn

Militären har länge försökt ta fram preparat och tekniker som får soldaterna att fungera bättre. Redan under andra världskriget förstod man vilken oerhörd fördel det innebar att styra sömnen hos människor. Då använde nazi Tyskland amfetamin för att hålla sina marktrupper vakna dagar i ända. Men som ni kanske förstår innebar det en hel del problem med alla biverkningar som detta preparat medför, bland annat psykoser.

Nu tror forskarna att militären inom en snar framtid kommer ha löst problemet med ett preparat som får oss att korta ned vårt sovbehov avsevärt.

Kommer öka klyftorna mellan rika och fattiga

Till en början kommer preparaten enbart användas inom det militära, men så småningom kommer allmänheten få tillgång till tekniken. Som med all ny teknik kommer det till en början enbart vara åtkomligt för oss välbärgade individer, vilket gör att vi får en klar fördel gentemot andra och på så sätt kan öka gapet mellan fattiga och rika än mer.

Så småningom kommer tekniken effektiviserats och massproduktion gör att kostnaderna kommer falla. Vilket möjliggör för oss redan förmögna företagare att effektivisera vår personal, som i sin tur gör att företagen får större arbetskapacitet och kan slå ut de konkurrenter som finns.

Som ni ser, framtiden är full med spännande möjligheter. Snart kan vi lägga 1 timme sömn till vårt privilegie påskägg. ”Stackars krakar som är medvetslösa 8 timmar per dag” kommer bli ytterligare en replik att lägga till vår välfyllda bank med pikar.

...
Annons

Ledarskribent

Erik Fnattenbratt

Ludwig Von Kanegrip

Elvira Silverspade