Close
maxresdefault (6)

Idag är det inte vilken dag som helst. Idag infaller bemärkelsedagen för herren som likställs med William Shakespeare inom rikets gränser. Världsmannen som betytt vidunderligt mycket för den svenska litteraturen och som än idag lever vidare genom sina verk.

Vi pratar så klart om herr Carl Michael Bellman. Till jorden kommen den 4 februari 1740 i det Stora Daurerska huset i Stockholm.

Uppvuxen i ett välbärgat släktträd fick den unge Bellman gräddfil in i den sociala högborgen. Efter en kort sejour som student på Uppsala universitet erfordrades han en extraordinär position som tjänsteman hos riksbanken. Dessvärre var karlen inte så värst bra på att hålla i medlen vilket mynnade ut i att han tvingades fly till Norge. Efter ett tag lockades han tillbaka och tilldelades en position inom kansliet.

Under åren hade Bellman engagerat sig i att skriva religiösa dikter. När Kung Gustav den tredje 1772 genomförde en statskupp tog Bellman monarkens parti. Hans skalder blev slagträn för regentens kuppmakare.

Kungen uppskattade Bellmans stöd och som tack tillgavs han en pension på 100 daler som kom direkt från kungens kassa. Sedermera tilldelades han titeln hovsekreterare och arbetade med att propagera i konungens favör. Detta innebar att Bellman var tvungen att förfina språket för att passa in i de glamorösa salongerna. Något som han hade svårt att uppfylla vilket innebar att karlen fick finna sig i att hamna långt ner på regentens rangskala.

Några av Bellmans mest kända verk är Fredmans Epistlar och Fredmans sånger.

För att ära karlen kommer här en klassisk Bellmanhistoria:

Det var en gång en rasist, en feminist och Bellman som var strandade på en öde ö. Efter 5 års evigt bråkande hittade de en lampa från vilken en ande uppenbarade sig.
– Ni får var sin önskan, säg mig vad ni vill så kommer det gå i uppfyllelse, sade anden.
Genast började rasisten och feministen bråka om vem som skulle börja. Efter 1 timmes käbbel tröttnade Bellman och började med att ange sin önskan.
– Herr Bellman säg mig vilken önskan du vill få uppfylld.
– Jag önskar att du får tyst på dessa två idioter.

Mitt herrskap, vilken är er bästa Bellmanhistoria?

Källa :
...
Annons

Ledarskribent

Erik Fnattenbratt

Ludwig Von Kanegrip

Elvira Silverspade