Close
kid_animals

Under veckan har vi fått in ofantliga mängder missnöjesyttringar från folk som varit oroliga över huruvida kronhjorten och fiskgjusen kommer påverkas av byggnationerna som planeras för att hushålla de ensamkommande flyktingbarn som Göteborgs gräddfilskommuner välsignats med.

– Vi har länge vurmat för att invånarna ska ha en lugn tillvaro förknippat med rekreation och hälsa. Detta omfamnar inte bara oss människor, utan hela det ekologiska systemet, säger en ortsbo.

Kronhjorten har precis fölat och byggnationen hade med största sannolikhet fått familjen att vandra söderut, ned mot motorvägen där de utger en fara, inte bara för sig själva men även för bilister som är på väg in mot centrum.

”Helt otänkbart att störa djuren”

Fiskgjusen vid Askimsbadet har länge varit på vift. För några dagar sedan kom ett anonymt tips in att den åter börjat häcka i området, precis i trakterna av den plats där kommunen hade planerat anlägga ett flyktingboende.

– Riktig prekärt att det blev såhär. Vi hade inte sett skymten av den på 20 år, så plötsligt förra veckan dök den upp. Det är ju, som alla begriper, helt otänkbart att störa dessa fridlysta djur, säger en granne till den planerade flyktinganläggningen.

Fågeln uppenbarade sig ej under vårt besök. Istället fick vi en bild som sägs föreställa fiskgjusen. Tagen av en ortsbo.
Fågeln uppenbarade sig ej under vårt besök. Istället fick vi en bild som sägs föreställa fiskgjusen. Tagen av en ortsbo.

Nu letar kommunen efter nya anläggningar för att installera barnen.

– Vi hade länge hoppats att bli berikade med nytt folk. Om inte annat går det att avläsa via valresultatet. Nu finns det ingen chans att det någonsin blir av då det hotar fridlysta djur i området, säger en av de styrande (KD) kommunpolitiker som bor i området.

Kasserar planerna om boenden

Förra veckan ägde en sluten samling rum där frågan togs upp. Efter ett långt överläggande kom de fram till att det inte fanns något annat val än att kassera planerna om boendena. Samtidigt diskuterades var stackarna skulle ta vägen. Grannkommunen föreslogs men då framkom att en råttstam och en flock vildvittror hade bosatt sig på gärdet vilket förhindrade fortsatta förhandlingar.

Som kompensation beslöt man skänka ett paket styrkekramar till barnen genom att starta en grupp på Facebook ”Gräddfil till ensamkommande”. Under en helg kommer man även bjuda på en guidad överklassafari för de som tyngs av falsarium. En mycket fin gest!

Nu står kommunen handfallen och enda alternativet är att låta barnen bosätta sig bland arbetar- och underklassmedborgare i en avlägsen kommun. Där djurlivet är lika tragiskt som invånarna. Kackerlackor, slamkrypare och fismesar är vad zoologen på sin höjd kan observera. Stackars barn!

Källa :
...
Annons

Ledarskribent

Erik Fnattenbratt

Ludwig Von Kanegrip

Elvira Silverspade