Close
17123254699_55eba1c865_o

De senaste 10 åren har antalet förmögna personer i Sverige mångdubblats. En lavinartad ökning som får hela gräddfils-Sverige i gungning. Plötsligt har folk från grankommunen råd att äga samma bil som ni.

För många är detta djupt traumatiskt. Hela världsbilden förändras och plötsligt står man där handfallen, utan att kunna stoltsera med sina privilegierade egendomar. Från att vara högt betraktad ses man som en i mängden. En vanlig ortsbo.

Med all psykisk ohälsa som detta medför har det vuxit fram ett nytt yrke som råder bot på detta – Förmögenhetsterapeut.

Elitens identitet suddas ut

Till en början arbetade Karin Stålbonde som vanlig terapeut på en privatklinik i utkanten av Saltsjöbaden. Efter att ha märkt av en våldsam ökning av psykisk ohälsa bland lokalinvånarna började hon ana oråd. Något stod inte rätt till.

– I samband med att klasskillnaderna i orten suddas ut försvinner dessa individers identitet, menar Karin som syftar på att det inte längre bor vanliga medelklassmedborgare i området, enbart rika, vilket gör att samhället tappat kontrast.

Lyckligtvis är det inte bara eliten som drabbas

– Alla orkar inte bära runt på en tjock plånbok. Många blir ofrivilligt förmögna över en natt. Kan du gå från att ta 20 kilo bänkpress till 100 på några timmar?
Dessa personer har även ofta andra psykiska påfrestningar som är direkt kopplade till deras klass. Det kan vara familjemedlemmar som vill ta del av kakan och folk som försöker utnyttja dem på ett eller annat sätt. Plötsligt vet stackarna inte vem det går att lita på, vilket är mycket påfrestande för individen.

Karin föreslår att som terapi åka till närmaste Lidl och parkera snett över 3 handikapps platser. Detta för att komma från orten och absorbera kontrasterna mot det lägre samhällsklasserna. För att få bäst resultat råder hon en att ta kontakt med en förmögenhetsterapeut, priset brukar ligga runt 4 000 till 20 000 timmen. En liten summa för hennes klientel.

Källa :
...
Annons

Ledarskribent

Erik Fnattenbratt

Ludwig Von Kanegrip

Elvira Silverspade